Home

Announcements

MR
Mohd Radzi, Tuesday, September 12, 2017

SSM lancar SSM BizTrust

General

 

Hamzah Zainudin (duduk tengah) bersama wakil syarikat selepas

KUANTAN 21 Julai – Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) melancarkan pensijilan digital ‘SSM BizTrust’ yang merupakan piawaian ditawarkan kepada entiti perniagaan secara dalam talian bagi meningkatkan tahap keyakinan pengguna terhadap produk jualan mereka.

SSM dalam kenyataannya memaklumkan, SSM BizTrust merupakan satu piawaian yang boleh diaplikasikan oleh entiti perniagaan dalam talian kerana diperakui dapat melindungi ke­selamatan dan maklumat syarikat perniagaan.

Menurut kenyataan tersebut, pensijilan digital itu adalah logo yang akan dipaparkan dalam mana-mana laman web perniagaan yang berdaftar di bawah SSM.

“Melalui SSM BizTrust, SSM akan memperakui bahawa sesebuah entiti perniagaan itu mematuhi ciri-ciri amanah yang ditetapkan, keselamatan secara dalam talian dan perlindungan maklumat.

“Dengan adanya paparan logo SSM BizTrust di sesebuah laman web, pelanggan akan lebih berkeyakinan untuk berurusan dengan entiti perniagaan yang menawarkan perkhidmatan atau sekadar berkongsi maklumat di dalam laman web tersebut dan seterusnya membuat transaksi secara dalam talian,” kata kenya­taan itu.

Melalui pensijilan digital berke­-
naan, kira-kira tujuh juta peniaga secara dalam talian di seluruh negara boleh mendaftar untuk melindungi perniagaan mereka.

Majlis pelancaran SSM BizTrust disempurnakan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Kampus Kuantan di sini malam semalam.

Yang hadir sama Ketua Setia­usaha Kementerian Perdaga­ngan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Jamil Salleh dan Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Zahrah Abd. Wahab Fenner.

Selain pelancaran SSM BizTrust, turut berlangsung di lokasi sama siaran langsung Forum Perdana Ehwal Islam di TV1 yang dihadiri lebih 1,000 orang.

Forum yang membincangkan tajuk Saudagar Ekspres itu meru­-
pakan inisiatif Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dengan kerjasama UIAM, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/ssm-lancar-ssm-biztrust-1.505754#ixzz4sRCltTzJ 
© Utusan Melayu (M) Bhd 
Pages: 1  2  

Monitoring BizTrust seals 

  1. Once a BizTrust Seal is issued, the online trader may continue to display the seal on its website and will have to renew the assurance seal periodically. 
  2. The monitoring of BizTrust Seal may depend upon the online trader’s operation; the frequency of changes to the online trader’s systems and policies; and the professional judgement of Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
  3. However, if the online trader is no longer in compliance, the online trader must remove the seal from its web site. 
The seal will remain valid for one year, plus a ninety day grace period, unless it is revoked or suspended. The grace period is provided to allow sufficient time for completing the follow-up review.
If SSM determines that the online trader’s systems, policies and disclosures fail to comply with the BizTrust Services Principles and Criteria at any time or if the online trader fails to renew the seal through a follow-up review at the end of one year, SSM will immediately notify the online trader and advise that the seal must be removed from the online trader’s web site and any printed or online materials.
SSM may restore a BizTrust Services Seal after it has been revoked or suspended if an unqualified report can be rendered. SSM may either reinstate the original report if it is once again accurate or issue a new report.

Download

SSM Tweet feed

Help Desk

Tel: 603-77214000
Email: enquiry@ssm.com.my

Menara SSM@Sentral, No. 7 Jalan Stesen Sentral 5, Kuala Lumpur Sentral 50623 Kuala Lumpur.